'Hacker saboteerde vredesoverleg Colombia'

Redactie

De Colombiaanse autoriteiten hebben een vermoedelijke hacker opgepakt die probeerde informatie in handen te krijgen om zo het vredesoverleg tussen de Colombiaanse regering en de rebellen van de FARC te ondermijnen. Dat heeft het openbaar ministerie dinsdag gezegd. De man, Andres Sepulveda, wordt gezien als de leider van een club spionnen. Onder andere de e-mailaccount van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos zou ten prooi zijn gevallen aan de spionnen, maar onderzoekers willen geen details geven.

De kwestie heeft een politieke ondertoon; over minder dan drie weken hebben in het land presidentsverkiezingen plaats. Sepulveda heeft meegewerkt aan de verkiezingscampagne van Oscar Ivan Zuluaga, een rivaal van Santos. Zuluaga heeft dinsdag bevestigd dat Sepulveda computerdiensten leverde. Hij veroordeelde eventuele illegale acties van Sepulveda, maar verzekerde dat die niets van doen hebben met zijn campagne.

Volgens Zuluaga is de arrestatie van Sepulveda vooral bedoeld om de aandacht af te leiden van een schandaal dat maandag aan het licht kwam. Campagnestrateeg van Santos, J. J. Rendon, stapte maandag op. Hij wordt ervan beschuldigd miljoenen aan smeergeld te hebben aangenomen van drugskartels.