'ANC wint verkiezingen Zuid-Afrika weer'

Redactie

De Zuid-Afrikaanse bevolking gaat woensdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verwachting is dat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) weer de grootste partij wordt, ondanks een felle campagne van de oppositiepartijen. De oppositie probeerde munt te slaan uit de ontevredenheid over de corruptie en de economische ongelijkheid in het land, maar lijkt daar niet in geslaagd.

Veel mensen stonden al voor opening van de stembureaus om 7.00 uur in de rij. Het is de vijfde keer sinds in 1994 een einde werd gemaakt aan de apartheid dat in Zuid-Afrika parlementsverkiezingen worden gehouden. Uiteindelijk benoemt het parlement ook de president. In totaal zijn er zo'n 22 duizend stembureaus in scholen, kerken, ziekenhuizen en er zijn zelfs mobiele stembureaus voor mensen die in afgelegen gebieden wonen. Ongeveer 25 miljoen Zuid-Afrikanen - grofweg de helft van de bevolking - heeft zich laten registreren als kiezer. De regering heeft Zuid-Afrikanen, met name jongeren die voor de eerste keer kunnen stemmen, opgeroepen vroeg te gaan stemmen om te voorkomen dat er later op de dag door grote drukte problemen ontstaan. Er zijn zo'n tweeduizend militairen en agenten op de been om te zorgen dat de stembusgang veilig verloopt.

Bij de laatste verkiezingen, in 2009, wist het ANC net geen tweederdemeerderheid te behalen. Ditmaal zijn de belangrijkste rivalen van het ANC de Democratische Alliantie, geleid door voormalig journaliste en activiste Helen Zille, en de Economische Vrijheidsstrijders van Julius Malema, de oud-voorzitter van de jeugdbeweging van het ANC.