Lavrov: pro-Russen bij nieuw overleg

Redactie

WENEN (ANP/RTR/DPA) - Rusland is alleen tot nieuw overleg over de situatie in Oekraïne bereid als de pro-Russische separatisten een plaats aan de onderhandelingstafel krijgen. Dat zei minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken dinsdag in Wenen na een bespreking van de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Raad van Europa. Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland pleitte maandag voor nieuw overleg over de situatie in het Oost-Europese land.

Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie sloten vorige maand in Genève een akkoord om de spanningen in Oekraïne te verminderen. Dat hield onder meer in dat alle partijen hun invloed zouden aanwenden om illegale gewapende groeperingen hun wapens te laten neerleggen en dat de separatisten de door hen bezette regeringsgebouwen in het oosten van Oekraïne zouden verlaten. Het akkoord had weinig effect.

Lavrovs Oekraïense ambtgenoot Andrej Desjtsytsia wees Lavrovs eis van de hand. "Wij vertegenwoordigen als Oekraïense regering alle regio's in Oekraïne", zei hij. Hij eiste op zijn beurt dat Rusland de presidentsverkiezingen van 25 mei ondersteunt. Het goede verloop daarvan staat volgens de Oekraïense bewindsman nu voorop bij de regering in Kiev.