Adams: "Ik heb geen doping nodig"

heywoodu

Kogelstootster Valerie Adams zegt dat ze nooit doping zou gebruiken om haar prestaties te verbeteren. De Nieuw-Zeelandse is tweevoudig olympisch kampioene en zevenvoudig wereldkampioene in een door dopingschandalen geteisterd onderdeel.

"Ik ben erin geslaagd om dopingvrij te blijven omdat ik dopingvrij wil blijven", aldus Adams vanaf haar trainingsbasis in Zwitserland. "Ik geloof in mijzelf, het is daadwerkelijk zo simpel als dat. Ik voel geen verleiding om doping te gebruiken en er is ook helemaal geen reden om dat te doen."

De 29-jarige atlete is ook duidelijk over sporters die betrapt worden nadat ze 'per ongeluk' iets ingenomen hebben, zoals een vervuild voedingssupplement: "Ik let enorm op alles wat ik eet en inneem, van voeding tot medicatie. Een sporter is altijd verantwoordelijk voor wat zijn of haar lichaam binnenkomt, dat is heel simpel."

Adams is nog altijd woedend op haar rivale Nadzeya Ostapchuk. De op doping betrapte Wit-Russische kreeg tijdens de Olympische Spelen in Londen de gouden medaille omgehangen en stal zo het gouden moment van Adams. 

Het wereldrecord ziet de Nieuw-Zeelandse zichzelf niet verbreken. Dat staat met 22,63 meter al sinds 1987 op naam van Natalia Lisovskaya namens de Sovjet-Unie. Het persoonlijk record van Adams, 21,24 meter, is slechts de 178e prestatie ooit. Liefst 22 vrouwen deden het ooit beter, maar alleen de gedopeerde Ostapchuk en de eveneens op doping betrapte Russische Larisa Peleshenko - in 2000 - deden dat in deze eeuw.