Paus: huwelijk is voor eeuwig

MarcusViridis

Paus Frans heeft wederom blijk gegeven stevig in de realiteit te staan. Het hoofd van de katholieke kerk, die zelf in celibaat leeft en vrij regelmatig advies verstrekt in huwelijkse zaken, heeft benadrukt dat het christelijk huwelijk onontbindbaar is. Frans deed deze uitspraken in Zuid-Afrika, tijdens een toespraak voor de bisschoppen van het gastland, Zimbabwe en Swaziland.

De heilige vader is van mening dat bisschoppen en priesters een consistente getuigenis dienen te geven van het christelijk moraal. Dat houdt onder andere in dat een huwelijk iets is, waar je als christen de rest van je leven last van moet blijven houden. Deze waarheden moeten met mededogen onderwezen worden, vindt de paus.

"De heiligheid en onontbindbaarheid van het christelijk huwelijk, vaak desintegrerend onder de enorme druk van de seculiere wereld, moet worden verdiept door een heldere leer en ondersteund door het getuigenis van betrokken echtparen", aldus Frans. De kenner gaat verder: "Het christelijk huwelijk is een levenslang liefdesverbond tussen een man en een vrouw. Het brengt echte offers met zich mee die wegsturen van illusoire begrippen van seksuele vrijheid en de huwelijkstrouw bevorderen."

Hij zei het in iets andere bewoordingen, maar de onfeilbare spreekbuis van god vindt dat er een soort workshops moeten komen, om jonge mensen voor te bereiden op een levenslang huwelijk. Helemaal blind blijkt hij niet te zijn; het viel de paus op dat er veel geweld is binnen de heilige verbintenis en dat zou de stabiliteit en langdurigheid van de relatie schade aandoen.

In zijn verhaaltje kwam de paus opnieuw terug op het verdriet dat hij krijgt bij het horen van de praktijk die 'abortus' heet. Als een slecht geïnformeerde sociaal werker sprak hij de woorden: "Abortus veroorzaakt het verdriet van vele vrouwen die nu diepe lichamelijke en geestelijke wonden met zich meedragen na te zijn bezweken onder de druk van een seculiere cultuur die Gods gave van seksualiteit en het recht op leven van de ongeborene devalueert."