Dopingzondaar moet wereldtitel afstaan aan mede-dopeur

heywoodu

Kogelslingeraar Ivan Tikhon is officieel zijn wereldtitel van 2005 kwijt. De wereldatletiekbond IAAF heeft deze week de lijst naar buiten gebracht met geschrapte resultaten van de Wit-Rus. Naast zijn wereldtitel moet hij ook zijn zilveren olympische medaille van Athene 2004 inleveren.

Door het schrappen van het resultaat van Tikhon uit 2004 is de Turk Eşref Apak nu officieel winnaar van het olympisch zilver. Apak is zelf een van de vele Turkse atleten die in 2013 gepakt zijn op het gebruik van verboden middelen. Hij zit tot eind juni 2015 een straf van twee jaar uit, maar zijn oude resultaten zijn niet geschrapt. Hierdoor zal hij zijn zilveren medaille mogen houden.

Het brons van Athene is nu voor Vadim Devyatovskiy, eveneens een Wit-Rus. De kampioen van 2004 is nog altijd de Japanner Koji Murofushi. Hij kreeg het goud nadat bekend werd dat de Hongaar Adrián Annus zijn urinestalen verwisseld had met dat van iemand anders. Annus werd daarom gediskwalificeerd en moest zijn olympische titel weer afstaan.

De tweede medaille die Tikhon in moet leveren is zijn gouden medaille van het WK 2005 in Helsinki. De man die hiervan profiteert is opnieuw Devyatovskiy. Het is echter nog maar de vraag of de Wit-Rus zijn titel wel mag behouden. Vorig jaar werd namelijk door de IAAF bekend gemaakt dat ook hij enkele positieve plasjes heeft afgeleverd in de Finse hoofdstad. 

De resultaten van de Olympische Spelen van 2008 blijven, voorlopig, nog wel staan. Devyatovskiy en Tikhon pakten daar zilver en brons, maar moesten dat na positieve tests weer inleveren. Een paar maanden later oordeelde het CAS echter dat de twee Wit-Russen hun medaille weer terugkregen, vanwege fouten bij de Chinese anti-dopingautoriteiten.

Kogelstootster Nadzeya Ostapchuk is nu ook officieel haar wereldtitel van 2005 en haar olympische titel van 2012 kwijt. De Russische Svetlana Krivelyova zou het brons van 2005 krijgen, ware het niet dat ook zij eerder al doping gebruikt bleek te hebben. De wereldtitel is nu voor de Russische Olga Ryabinkina, zilver is er voor Valerie Adams uit Nieuw-Zeeland en de Duitse Nadine Kleinert heeft nu de bronzen medaille in handen.