Gijzelnemer Herten bekend bij politie

Harry

De 38-jarige man die maandag in het Limburgse Herten zijn negen weken oude zoontje gijzelde, was bekend bij de politie en hulpinstanties. Hij staat onder begeleiding, zei burgemeester van Roermond Peter Cammaert (CDA) tijdens een persconferentie.

Het nieuws over de gijzeling is 'behoorlijk ingeslagen', zei Cammaert. "Ik ben dan ook erg gelukkig om te zeggen dat het goed is afgelopen. Moeder en kind zijn gezond, de verdachte verkeert in goede staat."

Rond 09.30 uur belde de moeder de politie om te zeggen dat de verdachte in het huis was met het kind, vertelde plaatsvervangend korpschef van de politie-eenheid Limburg Els Brekelmans. Onderhandelaars wisten de verwarde man rond 13.15 uur naar buiten te praten.

Hij had geen eisen neergelegd, ook was er volgens de politie geen aanleiding om aan te nemen dat hij het kind iets zou aandoen. "Politiemensen zijn naar binnen gegaan om te zien wat de toestand van kind was", aldus Brekelmans. "Het kind is met moeder naar het politiebureau gegaan, om te kijken of het kind gezond was."

De man heeft een strafblad, bleek tijdens de persconferentie. Een rechtszaak tegen hem wegens verboden wapenbezit is geseponeerd.

Justitie onderzoekt nu wat er precies is gebeurd, aldus plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Marylène Koelewijn. Ook wordt onderzocht of daadwerkelijk sprake is van een strafbaar feit. "Het kan zijn dat hij gerechtigd was om met dat kind in huis te zijn, wellicht heeft zich niets strafbaars afgespeeld", aldus Koelewijn.

De politie rukte uit voorzorg met man en macht uit. Daarbij lag de gijzeling vorig jaar in november in Reuven nog vers in het geheugen. Een vader gijzelde toen zijn dochtertje en vermoordde haar, waarna hij zelfmoord pleegde. "De inzet was dus gerechtvaardigd", aldus Koelewijn. "Van tevoren is nooit in te schatten wat zich afspeelt. Vorig jaar is het triest afgelopen."

De gemeente organiseert maandagavond een bijeenkomst voor de buurtbewoners.