Blote rechter weer aan het werk

Een rechter van het Bosnische Hoog Gerechtshof mag weer aan het werk. Magistrate Enisa Bilajac (35) werd gespot toen ze zich naakt liggend op haar bureau in de zon wentelde. Een ambtenaar van het naburige stadskantoor van Sarajevo zag haar bezig en legde het tafereel op de gevoelige plaat vast.

Het kiekje belandde in de lokale media en er volgde een intern onderzoek. De disciplinaire commissie oordeelde dat de dame de goede naam van het Hoog Gerechtshof besmeurd had, en smeet haar in haar blote kont op straat.

De edelachtbare liet het er echter niet bij zitten en tekende beroep aan. Zij ontkende de feiten niet, maar wees er wel op dat een en ander plaats had voor de kantoren geopend werden. Bovendien was de deur van haar bureau op slot en ging ze er wegens het vroege uur niet vanuit dat iemand haar zou kunnen waarnemen van het tegenover gelegen stadhuis. Naar eigen zeggen was het haar manier om zich op te warmen voor weer een drukke dag vol rechtspraak.

Door de disciplinaire raad werd deze uitleg aanvaard en ze herstelde de magistrate in haar functie. Volgens de raad zou zij niet de intentie hebben gehad om haar geloofwaardigheid of die van het Hoog Gerechtshof in het gedrang te brengen.

Hoe de vrouw zich tegenwoordig opwarmt voor de dagtaak is niet bekend.