Obama: meer sancties tegen Rusland

Redactie

De Verenigde Staten komen maandag met nieuwe sancties tegen Russische personen en bedrijven. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd. De nieuwe strafmaatregelen worden ingesteld omdat Rusland zich niet aan het akkoord heeft gehouden dat onlangs werd gesloten om de crisis in Oekraïne op te lossen, aldus Obama.

De doelwitten van de nieuwe sancties worden waarschijnlijk later maandag in Washington bekendgemaakt. Verwacht wordt dat de leveringen van hightechbedrijven aan het Russische leger op de korrel worden genomen. Ook bedrijven van mensen die nauwe banden hebben met president Vladimir Poetin worden waarschijnlijk getroffen.

"Het doel is niet om achter Poetin zelf aan te gaan", zei Obama. "We willen invloed uitoefenen op de manier waarop hij denkt over zijn handelen in Oekraïne en hoe dat op lange termijn van invloed kan zijn op de Russische economie."

Obama liet zondag al weten dat de VS steeds sterker komen te staan als Poetin eenmaal inziet dat de wereld zich verenigt tegen Rusland.

De Europese Unie overweegt ook meer sancties in te stellen tegen Moskou. In Brussel wordt maandag gesproken over het uitbreiden van de strafmaatregelen. De verwachting is dat er tegen nog eens vijftien mensen sancties worden ingesteld, aldus een bron in Brussel.