Separatisten claimen onafhankelijkheid Loehansk

Harry

Betogers in de Oost-Oekraïense stad Loehansk hebben maandag de onafhankelijkheid uitgeroepen bij een demonstratie, waarvan beelden verschenen op Youtube. Dat meldt het Russische persbureau RIA Novosti. Loehansk is een van de steden in Oost-Oekraïne waar pro-Russische separatisten al weken overheidsgebouwen bezetten.

In twee andere oostelijke steden, Charkov en Donetsk, willen activisten 11 mei een referendum houden en Loehansk wil dat voorbeeld volgen. "Steun je het uitroepen van de onafhankelijke Volksrepubliek van Loehansk?", is de vraag die wat de activisten betreft op het stembiljet moet staan.

De separatisten willen Rusland om vredestroepen vragen, 'gezien de agressieve acties van de onwettige autoriteiten in Kiev', zei een van de betogers. Veel pro-Russische inwoners van Oost-Oekraïne erkennen de regering in Kiev niet.

Volgens Kiev en het Westen zit Rusland achter de onrust in Oost-Oekraïne, net als eerder dit jaar op de Krim. Moskou ontkent in alle toonaarden en beweert dat de regering in Kiev wordt beïnvloed door neonazi's. Volgens het Kremlin worden de Russischtalige inwoners van het oosten bedreigd en moeten ze beschermd worden.