Lage defensieomzet drukt cijfers Ten Cate

Harry

Ten Cate is wat omzet en resultaat betreft in het eerste kwartaal van 2014 hard onderuit gegaan door lagere inkomsten uit defensieactiviteiten. De omzet daalde met zeven procent tot 223,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat van de multinational kelderde met 57 procent tot 5,5 miljoen euro. De tegenvallende cijfers zijn echter niet representatief voor de rest van het jaar, meldt Ten Cate in een verklaring op de eerstekwartaalcijfers.

De omzet was lager doordat er weinig grote projecten liepen in het eerste kwartaal. Met name de defensietak had het zwaar, wat een flinke weerslag had op de winstgevendheid. Ook negatieve wisselkoerseffecten drukten de omzet, met twee procent.

Ten Cate maakt onder meer Defender M: een weefsel waar brandwerende uniformen voor militairen van worden gemaakt. Grondtroepen van de Verenigde Staten gebruiken deze pakken bijvoorbeeld. Ook Nederlandse militairen in Mali gaan deze stof van Ten Cate dragen. Ook maakt het bedrijf bepantsering voor grondvoertuigen.

Voor de rest van het jaar wordt nog steeds verwacht dat de groei in de belangrijkste markten, Europa en de Verenigde Staten, verder aantrekt. De omzet uit defensieactiviteiten herstelt de komende kwartalen sterk, denkt Ten Cate, dat zich baseert op huidige en verwachte orders.