'PVV-personeel heeft zwijgplicht'

Harry

De 33 personeelsleden van de Tweede Kamerfractie van de PVV moeten 25 duizend euro boete betalen als zij informatie over de partij naar buiten brengen. In hun contract is een zwijgplicht opgenomen over zaken die zich in of rond de PVV afspelen. Ook onderling mogen veel zaken, zoals de arbeidsvoorwaarden, niet worden besproken. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van het contract, dat de krant in handen heeft gekregen.

"Je bent in feite een lijfeigene", zegt een beleidsmedewerker van de partij in de krant. Praten met de buitenwacht is volgens de krant het grootste taboe. Daarna volgt praten met andere medewerkers over het salaris. Het is niet duidelijk of bij andere partijen ook een boete staat op het naar buiten brengen van gevoelige informatie.

De krant kreeg ook een salarislijst in handen waaruit zou blijken dat sterk wisselende beloningen worden gegeven voor hetzelfde werk. Verder zou blijken dat PVV-leider Geert Wilders pas sinds vorig jaar premies betaalt voor de pensioenen van zijn personeel. Hierdoor zouden zo'n veertig mensen een gat in hun pensioen hebben. Uit gesprekken met ingewijden concludeert de krant dat de partij grote moeite heeft om aan voldoende personeel te komen.

Wilders zou eind vorig jaar vanwege strubbelingen binnen de Haagse fractie hebben overwogen niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Toen uit peilingen bleek dat hij daar veel zetels kon halen, liet hij zich door de Haagse kandidaten overhalen de PVV toch mee te laten doen.