'Russische jagers schenden luchtruim Oekraïne'

Redactie

Russische gevechtsvliegtuigen hebben het afgelopen etmaal meermalen het luchtruim van Oekraïne geschonden. Dat zeggen bronnen bij de Amerikaanse regering.

De ingewijden, die bedongen dat hun namen hier ongenoemd blijven, zeiden slechts te kunnen gissen naar wat de Russen in de zin hadden. Ze vermoeden dat de Russische luchtmacht de Oekraïense radar wilde testen of het buurland wilde intimideren.

Rusland houdt opnieuw grootscheepse legeroefeningen aan de grens met Oekraïne en boezemt de interim-regering in Kiev daarmee steeds meer angst in. ''We hebben informatie dat we in gevaar verkeren'', zei waarnemend onderminister van buitenlandse zaken Danilo Loebkivsky vrijdag in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Maar 'we zullen ons moederland verdedigen tegen elke invasie', waarschuwde Loebkivsky. ''We roepen de Russen om te stoppen met deze waanzin.''

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel heeft zijn Russische evenknie vrijdag met spoed te spreken gevraagd, meldt het Pentagon.