[upd] Waarnemers gegijzeld in Slavjansk

Bert (superworm)

Zeven waarnemers van het OSCE-team dat in Oost-Oekraïne zeer nauwgezet de situatie in de gaten houdt en daarover dagelijks rapporteert, zijn in Slavjansk ontvoerd door pro-Russische terroristen. Dat melden diverse media en de Oekraïense regering.

Zeven waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zijn volgens het Oekraïense binnenlandministerie vrijdag verdwenen. De OSCE maakte op Twitter al bekend een tijdje geen contact meer te hebben met het team.

Het ministerie: "Onbekenden stopten nabij de toegangsweg naar Slavjansk een bus met 13 passagiers, waaronder zeven OSCE-vertegenwoordigers, vijf vertegenwoordigers van het Oekraïense leger en de chauffeur van de bus."

De passagiers zijn naar verluidt overgebracht naar het door terroristen bezette gebouw van de veiligheidsdiensten in Slavjansk. In dat gebouw werd de afgelopen week ook VICE-journalist Simon Ostrovsky in elkaar geslagen en vier nachten lang vastgehouden.

Update 19.46 uur: 
De OSCE heeft meer informatie vrijgegeven over de vermiste medewerkers. Het gaat niet om de in Oekraïne gestationeerde OSCE-waarnemers zelf, maar om een team dat onder het 'Wenen-document' over militaire transparantie waakt.

Het van de aardbodem verdwenen team wordt door Duitsers aangevoerd. Onder de acht leden zijn vier Duiters, één Tsjech, één Deen en één Zweed.