'Topman Ballast Nedam werd afgeluisterd'

Redactie

De topman van bouwbedrijf Ballast Nedam, Theo Bruijninckx, is in het voorjaar van 2012 afgeluisterd door justitie, terwijl hij geen verdachte was. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag op grond van documenten die de krant heeft ingezien. Ook de vrouw van Bruyninckx zou zijn afgeluisterd via haar mobiele telefoon.

Het afluisteren gebeurde in de periode dat het Openbaar Ministerie onderzoek deed naar omkoping door Ballast Nedam. Bruyninckx was geen verdachte in dat onderzoek. Toch werd zijn telefoon afgetapt door opsporingsdiensten, die ook afluisterapparatuur plaatsten in het kantoor en de auto van de topman van het bouwbedrijf.

Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt tegen NRC dat Bruyninckx inderdaad is afgeluisterd. De zegsman stelt dat Ballast Nedam het afluisteren een 'ingrijpend middel' vindt, maar dat het OM de inzet ervan 'kennelijk noodzakelijk' achtte. Bruyninckx, die in juli vertrekt als topman van het bouwbedrijf, wil niet reageren.

Het is volgens de krant uitzonderlijk dat een niet verdachte bestuursvoorzitter van een groot bedrijf zo uitvoerig is afgeluisterd. Verboden is zo'n maatregel overigens niet. Sinds 2000 mag iemand die niet zelf verdacht is, maar mogelijk wel contact heeft gehad met verdachten of wellicht iets weet over het misdrijf, worden afgeluisterd.