Nederlandse whizzkid wil drugshandel bekennen in VS

Harry

Een 22-jarige Nederlander in Chicago zal bekennen schuldig te zijn aan drugshandel via de inmiddels opgedoekte website Silk Road. Dat heeft de Amerikaanse federale justitie bekendgemaakt. Cornelis Jan S. uit Woerden zou miljoenen dollars aan bitcoins hebben verdiend met zijn handel. Wanner hij wordt voorgeleid, is nog niet bekend.

S. werd donderdag aangeklaagd voor samenzwering met als doel verdovende middelen als xtc, amfetamine en cocaïne te importeren en distribueren. De Nederlander werd in augustus 2013 gearresteerd op de internationale luchthaven van Miami. Hij bleek twintigduizend dollar aan contanten bij zich te hebben en was van plan in een gehuurde Lamborghini naar South Beach te gaan om te feesten. Hij zou onder meer hebben afgesproken met medeplichtigen om zijn Silk Road-operaties ook in de Verenigde Staten uit te rollen.

De Nederlander zou, onder het alias SuperTrips, een van de productiefste drugshandelaren zijn geweest op de ondergrondse anonieme internetmarktplaats Silk Road. Via de site zou hij grote hoeveelheden illegale verdovende middelen hebben verhandeld. SuperTrips werd daarbij betaald in bitcoins, zegt justitie.

Volgens zijn aanklagers verhandelde S. tussen maart 2012 en augustus 2013 onder andere 104 kilo MDMA, 566 duizend xtc-pillen en vier kilo cocaïne. Daarnaast zou hij ook onder meer amfetamine, LSD en marihuana hebben geëxporteerd. Hij wordt in Chicago berecht, omdat daar een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.

De zaak kwam aan het licht toen de Amerikaanse douane op de luchthaven van Chicago in 2012 een in Nederland verzonden envelop onderschepte. Daarin bleek xtc in lege dvd-hoes verborgen te zitten. In totaal werden uiteindelijk meer dan honderd vergelijkbare enveloppen onderschept. Ze werden verstuurd vanuit Nederland en Duitsland en konden worden herleid tot het account van S. op Silk Road.

De advocaat van S., Paul Petruzzi, omschreef zijn cliënt tegen de krant Chicago Tribune als 'een van de grootste spelers' op Silk Road. "Hij was een zeer, zeer druk man op internet." S., die omschreven wordt als een computer whizzkid, werkte in Nederland als softwareprogrammeur.

S. kan minimaal vijf en maximaal veertig jaar gevangenisstraf en een miljoenenboete krijgen. Naar schatting drie miljoen dollar die hij met zijn drugshandel zou hebben verdiend, zullen in beslag worden genomen.