Boogschutters stranden in halve finale World Cup

heywoodu

De Nederlandse recurve-schutters hebben het bij de World Cup in Shanghai tot de halve finale van de landenwedstrijd geschopt. De andere twee Nederlandse teams, de compoundmannen en het gemengde team op compound, wisten het minder ver te schoppen.

Het recurveteam met Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Mick de Bakker begon met een 5-1 overwinning op Rusland. In de kwartfinale werden de Spanjaarden vervolgens vakkundig aan de kant gezet. Nederland was niet veel beter, maar won de eerste drie sets en pakten de wedstrijd dus met 6-0.

In de halve finale wachtte Australië en dat bleek te lastig. De eerste set werd met 56-50 duidelijk gewonnen door Nederland, waarna de tweede set op één punt verloren ging. In de derde set schoot Nederland matig, waar de Australiërs een sterke 58 punten lieten noteren, twee punten minder dan het maximum. Nadat ook de laatste set werd verloren was het afgelopen, 6-2. In de strijd om de derde plek speelt Nederland zondag tegen Oekraïne.

De compoundmannen wonnen hun eerste wedstrijd van het toernooi met groot gemak. Ruben Bleyendaal, Peter Elzinga en Mike Schloesser veegden met 233-218 de mat aan met Hong Kong. In de achtste finale ging het tegen Rusland echter nipt mis. Na 24 pijlen stond het 232-232, waardoor de beslissende pijlen uitkomst moesten brengen. Daar kwam Nederland één punt tekort, 28-27.

Het gemengde compoundteam werd eerder al uitgeschakeld. Mike Schloesser en Inge van Caspel wonnen in de eerste wedstrijd nog met 156-154 van de Taiwanezen. In de achtste finales waren de Nederlanders, nummer vier van de wereld, echter niet opgewassen tegen de Zuid-Koreanen, die vier plekken lager staan op de wereldranglijst. Na een gelijke stand van 155-155 moesten beslissende pijlen uitkomst brengen. Ook die scoorden gelijk, 19-19, maar de pijlen van de Koreanen zaten iets dichter in het midden.