[Eredivisie] Preview speelronde 33

Sjors (Sj0rSz)

Dit weekend staat de voorlaatste speelronde van de Eredivisie op het programma. Dit kan de speelronde zijn, waarin zowel de landskampioen als de directe degradant bekend kunnen zijn. Daarom blikken we ook deze week weer vooruit op de belangrijkste zaken in ronde 33 van het seizoen 2013/2014.

De top vijf

Allereerst kijken we naar de top van het klassement, waar Ajax komend weekend aan één punt genoeg heeft om de vierde titel op rij te pakken. Toch moet nog maar blijken of dit inderdaad gaat lukken. Afgelopen zondag zagen de Amsterdammers de KNVB beker aan zich voorbij gaan door een ontluisterende 5-1 nederlaag tegen PEC Zwolle. Toch lijkt het slechts een formaliteit te zijn om tegen Heracles Almelo één punt te pakken.


Weet Roda JC Kerkrade directe degradatie te ontlopen.... (PRO SHOTS / Joep Leenen)

Feyenoord lijkt zich voor het derde seizoen op rij in de top drie te nestelen. De ploeg van scheidend trainer Ronald Koeman staat op dit moment op plek twee en heeft vier punten voorsprong op directe concurrent FC Twente. Als de Rotterdammers winnen van sc Cambuur Leeuwarden, dan zullen zij in het nieuwe seizoen instromen in de voorronden van de Champions League.

Toch lijkt ook FC Twente verzekert te zijn van Europees voetbal. De Tukkers hebben vijf punten voorsprong op nummer vier Vitesse, waardoor deelname aan de Europa League vrijwel zeker is. Voor Vitesse ligt dit anders. De Arnhemmers staan op dit moment op de vierde plaats, die eveneens recht geeft op deelname aan de Europa League. Het verschil met PSV, dat nu vijfde staat, is echter maar één punt. Dat betekent dat de ploeg van trainer Peter Bosz geen punten mag laten liggen. Als dat wel gebeurt, kunnen de Eindhovenaren profiteren en de vierde plaats overnemen.


.... of mag N.E.C. Nijmegen nog een jaartje blijven? (PRO SHOTS / Joep Leenen)

De bottom four

In de onderste regionen van de Eredivisie lijken de kaarten geschud te zijn. Al kan de strijd om de veilige vijftiende plaats nog wel spannend worden. NAC Breda heeft op dit moment de beste papieren met 34 punten, maar RKC Waalwijk heeft slechts drie punten minder. Saillant detail; Beide ploegen staan zondag tegenover elkaar, waardoor de Bredanaars zich definitief in veilige haven kunnen spelen. Lukt dat niet, dan wordt de laatste speelronde voor beide teams ongemeen spannend.

Roda JC en N.E.C. Nijmegen zullen in de komende twee weken gaan uitmaken, welke ploeg direct degradeert. Op dit moment staat de Limburgse formatie onderaan en moet minimaal drie punten goed maken op de Nijmeegse concurrent. Of dit gaat lukken is nog maar de vraag, aangezien komend weekend FC Groningen wacht. Toch zouden beide ploegen na deze speelronde van plek kunnen wisselen, aangezien N.E.C. Nijmegen bezoek krijgt van FC Twente, dat zich graag op de derde plaats wil handhaven.


Ajax lijkt in elk geval de vierde landstitel op rij te pakken (PRO SHOTS / Ed van de Pol)

Komende zondag gaan alle negen wedstrijden om 14.30 uur al van start, dus zorg ervoor dat je voor de televisie zit, zodat je niets hoeft te missen. Uiteraard vind je rond de klok van 16.30 uur alle uitslagen op deze website en kunnen we gaan bekijken of de laatste speelronde beslissend kan zijn.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Normaal gesproken vind je hier een overzicht van de wedstrijden en op welke zender deze worden uitgezonden, behalve deze en volgende week. Alle duels worden dan tegelijkertijd gespeeld. Navraag bij FOX Sports leert ons dat tussen de wedstrijden van Ajax en Feyenoord geschakeld zal worden op FOX Sports 1. De overige duels worden via het internet aangeboden.