[vid] Geduld is een zwarte zaak

Harry

Geduld is een schone zaak luidt het gezegde. Andere spreekwoorden aangaande geduld zijn minder schoon in hun bewoording om voortgang te duiden. Zo is er het gezegde 'hij is net zo vlot als dikke stront door een trechter', wat nog wel eens gebezigd wordt als iemand niet al te vlot is van begrip of uitvoering van een taak.

De Australische professor Thomas Parnell startte in 1927 een experiment met pek. Hij warmde het massief lijkende goedje op en goot het stroperige goedje in een trechter met een stop en liet het drie jaar afkoelen. In 1930 werd de stop er uit getrokken om te bekijken hoe het bij kamertemperatuur massief lijkende materiaal zich zou gedragen.

Het stugge goedje nam er uitgebreid de tijd voor en na acht jaar in december 1938 was de eerste pekdruppel pas een feit. Andere druppels volgden al snel in februari 1947, april 1954, mei 1962, augustus 1970, april 1979, juli 1988 en eind november 2000. Door de snelheid en gebrekkige techniek was het tot heden nog niet gelukt om het fenomeen in beeld vast te leggen.

Met de huidige technieken doen de Australiërs nu een poging om druppel nr 9 wel vast te leggen. Maar liefst drie webcams volgen de luie druppel in zijn actie. Dit omdat een eerdere poging met maar één webcam, de camera er de brui aan gaf tijdens het moment suprême. Zelf kijken op de livestream kan op theninthwatch.com, enig geduld is hier echter wel vereist.

Ook andere onderzoekers hielden zich bezig met dit experiment. Het Trinity College te Dublin heeft er een geslaagde timelapse video van gemaakt.


Teerdruppel experiment (Bron: YouTube - PhysicsTCD)