'Atlético Zwolle' wil geschiedenis schrijven

heywoodu

PEC Zwolle speelt zondag de derde bekerfinale in de clubgeschiedenis en hoopt de €˜dennenappel€™ nu eindelijk eens te winnen. Dat lukte tegenstander Ajax al achttien keer. Liefst 36 clubs wonnen ooit de KNVB Beker. PEC Zwolle voegt zich daar heel graag bij.

De club heeft zich, doordat tegenstander Ajax al Champions League voetbal afdwong, met de finaleplek reeds verzekerd van Europees voetbal. Dat is niet genoeg voor Ron Jans & consorten: een tastbare prijs zou het seizoen historisch maken.

Het woord troostprijs mag niet meer vallen rondom de wedstrijd die PEC en Ajax zondag spelen in De Kuip. Ook bij Ajax willen ze de beker dolgraag winnen. De laatste keer dat dat lukte was in 2010: niet heel lang geleden, maar Frank de Boer was nog geen hoofdtrainer. De Boer stond wel al in de finale, in 2011 toen FC Twente te sterk was. Een week later zouden de Amsterdammers zich volop revancheren door in de eigen ArenA met een zege op de Tukkers de landstitel te pakken.

Nu De Boer de landstitel voor de vierde keer op rij gaat winnen (zoveel mag worden aangenomen), wil hij er ook graag de beker bij hebben. Dat lukte Ajax voor het laatst in 2002, toen in knock-outduels nog het systeem van de golden goal werd gehanteerd. Nadat Wamberto het beruchte buitenspeldoelpunt had gemaakt in blessuretijd, besliste Zlatan Ibrahimovic de finale tegen FC Utrecht in de verlenging (3-2).

Jans doet er met PEC alles aan dat Ajax twaalf jaar later niet opnieuw beslag legt op de dubbel. De trainer laat zich in zijn strijdplan inspireren door Atlético Madrid, dat dit seizoen in zowel de Spaanse Primera División (koploper) als Champions League (halve finalist) imponeert met spel vanuit een goede organisatie en kort op de man verdedigen.

"Ik heb gekeken naar wat wij van Atlético Madrid kunnen leren", zegt Jans in Metro. "Toen zij tegen FC Barcelona speelden, stonden er gelijk drie man om Messi heen als hij de bal kreeg. Tegen Ajax moeten wij ook zo dicht mogelijk bij elkaar spelen. Verdedigend moet alles kloppen", aldus Jans, die met PEC voor het laatst won tijdens de halve finale tegen NEC op 26 maart.

In de Eredivisie bleef PEC al vier wedstrijd op rij zonder overwinning. Wel boekte het tegen Ajax dit kalenderjaar al een positief resultaat door in het eigen IJsseldelta Stadion 1-1 te spelen. De eerdere ontmoeting dit seizoen in de ArenA was ook al geen makkie voor Ajax gebleken (2-1). Bij de 1-1 was Guyon Fernandez overigens de Zwolse doelpuntenmaker.

Voor Fernandez is de finale tegen Ajax extra bijzonder omdat plaats van afspelen De Kuip is. De Hagenaar speelde er de voorgaande twee seizoenen zijn thuiswedstrijden en staat officieel nog op de loonlijst bij Feyenoord. De Rotterdammers verhuurden hem voor dit seizoen aan PEC en hoewel hij lang niet altijd verzekerd is van een basisplaats doet hij het met tien doelpunten in de Eredivisie opvallend goed in het blauw-wit.