[upd] Spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Oekraïne

Harry

President Oleksandr Toertsjinov van Oekraïne heeft zondag een 'grootschalige antiterreuroperatie' aangekondigd om aanvallen van pro-Russische gewapende groepen af te slaan. De Nationale Veiligheidsraad in Kiev heeft besloten het leger in te zetten om te voorkomen dat Russische strijdkrachten het land binnenkomen.

"Wij zullen Rusland niet toestaan het Krim-scenario te herhalen", zei Toertsjinov. Hij beloofde amnestie aan iedereen die voor maandagochtend de wapens neerlegt.

Oekraïense speciale eenheden raakten zondagochtend slaags met een pro-Russische militie bij de stad Slovjansk in het oosten van Oekraïne. Bij het vuurgevecht werd een kapitein van de Oekraïense veiligheidsdienst gedood en raakten twee kolonels gewond, zei Toertsjinov. Het was het eerste gewapende treffen in het oosten van Oekraïne, waar gewapende pro-Russische groepen in de afgelopen dagen verscheidene overheidsgebouwen hebben bezet.

Het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken gaf zondagavond een verklaring uit waarin het 'de Russische speciale dienst en saboteurs' beschuldigde van het stoken van onrust. 'Concrete bewijzen' van de Russische betrokkenheid wil Oekraïne komende week op een top in Genève overleggen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zijn diepe zorg uitgesproken dat de acties in het oosten van Oekraïne 'worden georkestreerd en gesynchroniseerd', net als eerder op de Krim. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft de aantijging van de hand gewezen. Lavrov weet de crisis aan het verzuim van de Oekraïense regering 'om rekening te houden met de legitieme behoeften en belangen van de Russische en Russischtalige bevolking'. Lavrov waarschuwde dat Rusland zich mogelijk van de bijeenkomst in Genève terug zal trekken als Kiev geweld gebruikt tegen 'inwoners van het zuidoosten die tot wanhoop worden gedreven'.

Update 23.06 uur
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondagavond op verzoek van Rusland bijeen voor een spoedzitting over de crisis in Oekraïne. Volgens een sms-bericht van de Russische VN-missie begint de besloten zitting om 20.00 uur plaatselijke tijd (maandag 02.00 uur Nederlandse tijd).

De voorzitter van de raad bevestigde in een e-mail dat de vijftien leden van de raad zondagavond zijn uitgenodigd voor 'informele consultaties'.

De bijeenkomst volgt op de aankondiging door de Oekraïense regering van een grote 'antiterreuroperatie' tegen pro-Russische gewapende groepen in het oosten van Oekraïne.