Hockeyers Oranje Zwart pakken landstitel

Frank (franklop)

De mannen van Oranje Zwart hebben zondagmiddag de landstitel binnengesleept. Na de 2-3 overwinning van zaterdag was de ploeg van Michel van den Heuvel thuis in Eindhoven met 3-2 te sterk voor Bloemendaal. Het is de tweede landstitel voor Oranje Zwart, dat ook in 2005 kampioen werd.

Gedurende de hele wedstrijd was Oranje Zwart oppermachtig. Na zeven minuten was Mink van der Weerden al dichtbij de openingstreffer, maar doelman Jaap Stockmann verrichtte een knappe redding op zijn inzet uit een strafcorner. Vlak daarna kwam Bloemendaal echter verrassend op voorsprong. Een voorzet vanaf links werd van richting veranderd en belandde voor de stick van Tom Boon, die genadeloos uithaalde: 0-1.

De Eindhovenaren raakten echter niet van slag. Een paar minuten nadat Gabriel Dabanch uit de draai al dichtbij de gelijkmaker was, schoot de Spanjaard alsnog de 1-1 binnen. Na een goede actie van Thomas Briels op de achterlijn kreeg Dabanch de bal met een wippertje voor zijn stick en was het een koud kunstje om raak te schieten. Tien minuten later scoorde OZ opnieuw. Het was wederom Briels die de defensie van Bloemendaal omspeelde, waarna de bal via Fareed Ahmed bij Jelle Galema belandde, die de 2-1 binnenschoot.

Na rust moest Bloemendaal twee keer scoren om een verlenging af te dwingen, maar het doelpunt viel juist aan de andere kant. Van der Weerden vergrootte de voorsprong in de 42ste minuut naar 3-1. Drie verdedigers van Bloemendaal slaagden er niet in hem af te stoppen, waarna zijn loepzuivere uithaal in het doel verdween.

Dat was de genadeklap voor Bloemendaal, dat daarna drie doelpunten moest maken. In het laatste kwartier, waarin Tim Jenniskens een bal op zijn hand kreeg en geblesseerd het veld moest verlaten, kregen de Mussen nog vijf strafcorners, maar omdat daar alleen de 3-2 uit viel, kon het feest in Eindhoven beginnen.