OVSE-waarnemers waarschuwen voor escalatie Oekraïne

Redactie

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in het oosten van Oekraïne waarschuwen dat de spanningen daar gevaarlijk oplopen. Dat heeft de Zwitserse minister van buitenlandse zaken Didier Burkhalter, de huidige voorzitter van de OVSE, zondag gezegd.

Burkhalter sprak zijn zorg uit over een reeks gerapporteerde gewelddadige incidenten in onder meer Slovjansk. Hij riep alle partijen op niet aan te sturen op een confrontatie en verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag te leggen. Zo moet verder geweld in Oost-Oekraïne worden afgewend, zei Burkhalter.

De OVSE-voorzitter reist later op de dag naar Kiev. Daar overlegt hij met de interim-regering en de waarnemersmissie ter plaatse.

Ook buitenlandcoördinator Catherine Ashton van de Europese Unie maakte zondag haar ongerustheid kenbaar. Ze is 'erg bezorgd over de stroom acties van gewapende lieden en separatistische groepen in diverse steden in Oost-Oekraïne'. Ze sprak haar steun uit voor de OVSE-waarnemers, die 'de gebeurtenissen nauwgezet moeten blijven rapporteren'.

Ashton herhaalde dat de EU van de Russische regering eist dat zij de grenzen van Oekraïne respecteert. Moskou moet daartoe de aan de grens samengetrokken troepen weer terugtrekken, vindt Ashton.