Enorme bosbrand rukt op naar centrum Chileense stad

Harry

In de Chileense havenstad Valparaiso woedt een reusachtige brand. Minstens vier inwoners zijn in de vlammen omgekomen en duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten.

De brandweer heeft veel moeite het vuur te bedwingen. Valparaiso wordt bijna helemaal omsloten door steile, beboste heuvels, die nu grotendeels in lichterlaaie staan.

De gouverneur van de regio waarin Valparaiso ligt vreest dat ook het centrum van de stad aan de vlammen ten prooi zal vallen. ''Dit is de ergste ramp die ik ooit heb meegemaakt'', zei gouverneur Ricardo Bravo. Zeker vijfhonderd woningen zijn volgens burgemeester Jorge Castro al in de as gelegd.

Dikke rookwolken hangen boven de huizen en asdeeltjes regenen neer. Veel inwoners hebben het benauwd. Negen zwangere gedetineerden zijn uit het huis van bewaring van de stad geëvacueerd. Nog eens ruim tweehonderd vrouwelijke gevangenen zijn in veiligheid gebracht in een stadion, zei de commandant van de gevangenbewaarders. Militairen in vol ornaat lopen wacht in de stad om de orde te bewaken en plunderingen te voorkomen.

De brand ontstond zaterdagmiddag in de heuvels rond Valparaiso, dat ongeveer 120 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Santiago ligt. De harde wind wakkerde de vlammen razendsnel aan en joeg de vlammen steeds verder richting de stad.