[DC] Tsonga verrassend onderuit, Federer maakt 1-1

heywoodu

In de kwartfinales van de Davis Cup heeft Peter Gojowczyk voor een grote stunt gezorgd door in Nancy te winnen van Jo-Wilfried Tsonga. Hiermee komt Duitsland op een 2-0 voorsprong tegen de Fransen. Roger Federer zette in Genève zijn Zwitserland weer op gelijke hoogte  met tegenstander Kazachstan.

Eerder op de dag wist Tobias Kamke de Duitsers al onverwacht op voorsprong te zetten door te winnen van Julien Benneteau. De verrassing in de tweede wedstrijd was nog veel groter. Tsonga, twaalfde op de wereldranglijst, won de eerste en derde set.

De tweede en ook de vierde gingen in een tiebreak echter naar Gojowczyk, die ruim honderd plaatsen lager staat dan de Fransman. In de beslissende set ging het lang gelijk op, maar uiteindelijk trok de Duitser aan het langste eind. Na liefst 4 uur en 23 minuten stond de eindstand van 5-7, 7-6 (7), 3-6, 7-6 (10) en 8-6 op het scorebord.

De Zwitsers, favoriet voor de eindzege, konden de stand wel gelijktrekken. Nadat Stanislas Wawrinka verrassend verloor van Andrey Golubev kon Federer zonder al te veel moeite afrekenen met Mikhail Kukushkin.

De klus was in minder dan twee uur geklaard voor Federer. In de eerste en tweede set brak hij de nummer 56 van de wereld in diens laatste servicegame en in de laatste set brak hij hem twee keer. Zo kwam de eindstand van 6-4, 6-4 en 6-2 op het bord.

De tweede wedstrijd in het duel tussen Italië en Groot-Brittannië moet zaterdag vervolgd worden. De partij tussen Andreas Seppi en Andy Murray begon al twee uur later dan gepland vanwege de regenval. Bij 5-5 in de tweede set werd besloten dat het te donker was om verder te spelen en werd de wedstrijd gestaakt. Murray won de eerste set met 6-4.