Boekhouder de cel in voor miljoenenverduistering

Redactie

Een 60-jarige boekhouder uit Den Bosch moet drie jaar de gevangenis in voor het verduisteren van tweeënhalf miljoen euro van zijn werkgever. Ook moet hij de geleden schade vergoeden. Een betrokken assistente werd vrijdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur.

De man was sinds februari 2005 boekhouder bij een bedrijf in Veghel en was samen met de 52-jarige assistente verantwoordelijk voor de administratie. De boekhouder was echter de enige die de betalingen deed. Tot 2011 stal hij geld van zijn werkgever en waste dit vervolgens wit.

Met het verduisterde geld liet de man zijn assistente onder meer op haar naam bankrekeningen openen en percelen kopen in Suriname. Ook gaf hij haar dure cadeaus, betaalde haar vakanties en voorzag in hun levensonderhoud. De vrouw profiteerde hier volgens de rechtbank jarenlang van.

De assistente wist naar eigen zeggen niet dat het geld afkomstig was van hun werkgever. De Bosschenaar had haar gezegd dat hij een loterij had gewonnen en een erfenis had ontvangen. De rechters vinden dat de assistente bewust haar ogen heeft gesloten en geen vragen heeft gesteld, waar dat wel had gemoeten. De rechtbank sprak de vrouw vrij van het verduisteren van het geld en hoeft daarom niet de cel in.