Vakbondsbetoog ontaardt in rellen

Redactie

De massale demonstratie van tienduizenden Europese vakbondsleden in Brussel is vrijdag uit de hand gelopen. Kort na afloop van de betoging bekogelden enkele tientallen deelnemers de politie met sinaasappels en kasseien. De politie zette daarop waterkanonnen en pepperspray in om de betogers in het gareel te krijgen.

Een woordvoerder van vakcentrale FNV - met zo'n tweeduizend betogers in Brussel - zegt desgevraagd niets te weten over rellen na afloop van het vakbondsbetoog. "Onze mensen lopen al weer rustig naar de bussen", zei hij. "Er werd wel wat vuurwerk afgestoken, maar dat gebeurt bij elke demonstratie wel."

Bij de demonstratie, die voor de rest zonder problemen verliep, zouden volgens officiële cijfers van de Brusselse politie ruim 25 duizend betogers aanwezig zijn geweest. De vakbonden hebben het in een verklaring over twee keer zo veel demonstranten.

Ook leden van de Nederlandse vakcentrales CNV zijn bij de demonstratie aanwezig. Onder de Nederlandse demonstranten van CNV en FNV zijn ook de werknemers van de Xerox-fabriek in het Limburgse Venray, die vrijdag voor de zevende keer staken voor een beter loon en meer vaste banen.

FNV-voorman Ton Heerts sprak tijdens de betoging over de gevolgen van het 'strikte bezuinigingsbeleid' dat Europa aan de lidstaten oplegt. Daardoor zijn volgens Heerts miljoenen banen verloren gegaan. "In Europa leeft nu 25 procent van de mensen in armoede", zo stelde hij.

"Zeker ook in de publieke sector in Nederland worden door de bezuinigingen tienduizenden banen vernietigd, bijvoorbeeld in de zorg", zei de FNV-voorzitter. "Dat is desastreus voor de koopkracht van mensen. We zetten dan ook alles op alles om te bewerkstelligen dat Europa investeert in een gezamenlijk banenplan van de Europese vakverenigingen."