Legendarische doelman Ceni stopt

heywoodu

De legendarische Braziliaanse keeper Rogério Ceni heeft aangekondigd aan het eind van dit jaar te stoppen met voetballen. De 41-jarige sluitpost maakte dat donderdag bekend tijdens een persconferentie. Behalve de trouw aan zijn club staat Ceni ook vooral bekend vanwege zijn vele doelpunten, allemaal uit vrije trappen en penalties.

Ceni is een absolute legende in het Braziliaanse voetbal en vooral bij zijn club São Paulo. Hij kwam daar in 1990 aan als zeventienjarige en heeft de club nooit meer verlaten. Na enkele seizoenen reserve te zijn geweest mocht hij zich vanaf 1997 eerste keuze noemen. In dat seizoen maakte hij in de Série A en in het staatskampioenschap van São Paulo al direct zijn eerste goals.

Na het seizoen van zijn doorbraak zou er geen jaar meer voorbij gaan zonder te scoren. In de Brasileirão, de nationale competitie van het land, heeft hij in het seizoen 2001 voor het laatst niet gescoord. Het hoogtepunt wat betreft doelpunten kwam in 2005, toen hij maar liefst tien treffers op liet tekenen. 

In totaal kwam Ceni in de Série A, het staatskampioenschap van São Paulo, de Braziliaanse beker en continentale competities tot het duizelingwekkende aantal van 112 goals. Hiermee staat hij ver boven zijn Paraguayaanse collega José Luis Chilavert, die 'slechts' 64 keer wist te scoren. 

De doelman heeft in het hele seizoen 2013 getwijfeld over het al dan niet doorgaan met zijn carrière. De komst van coach Muricy Ramalho was cruciaal voor het bijtekenen van Ceni. Ramalho maakte er geen geheim van dat hij het idool van de club koste wat het kost wilde behouden, omdat er volgens hem simpelweg geen betere keeper te vinden is. 

Het huidige seizoen verloopt nog niet naar wens voor Ceni en São Paulo. In de kwartfinales van het staatskampioenschap werden ze na penalties onverwacht uitgeschakeld door het piepkleine Penapolense. Op 20 april begint de Brasileirão voor Ceni en op 7 december zal hij in Recife zijn loopbaan afsluiten met de wedstrijden tegen Sport.