Eerste satelliet voor Copernicus gelanceerd

Harry

Vanaf de basis Kourou in Frans Guyana heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag de eerste van een reeks aardwaarnemingssatellieten gelanceerd. De Sentinel-1A gaat deel uitmaken van Copernicus-systeem, dat mensen op aarde en in het bijzonder in Europa van een schat aan informatie over veiligheid en milieu moet voorzien.

De 2,3 ton zware Sentinel-1A werd om even over 23.00 uur gelanceerd met een Russische Sojoez-raket. Ruim 23 minuten later bereikte de kunstmaan zijn baan op 693 kilometer hoogte, zo liet ESA weten. Na het uitvouwen van zonnepanelen en antennes moeten de instrumenten aan boord op hun werking getest en geijkt worden, waarna het systeem over drie maanden operationeel wordt.

Copernicus is het tweede grote ruimteproject van de Europese Unie en andere bij de ESA aangesloten landen, na het positioneringssysteem Galileo. Samen met de volgend jaar te lanceren Sentinel-1B zal de donderdag gelanceerde kunstmaan dag en nacht beelden van het aard- en zeeoppervlak doorseinen van Europa, Canada en de poolgebieden. Omdat het radarbeelden betreft, kunnen deze beelden ongeacht de weersomstandigheden worden gemaakt.

Sentinel-1A seint de beelden door naar een aantal grondstations, maar ook naar relaisstations die in een geostationaire baan om de aarde draaien. Het netwerk van satellieten zal in de komende jaren worden uitgebreid met kunstmanen die voor andere gespecialiseerde waarnemingen geschikt zijn.