Australië houdt hoop op vinden MH370

Redactie

De Australische premier Tony Abbott blijft hopen dat er snel een aanwijzing komt die duidelijkheid moet verschaffen over het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines. Ondertussen worden er steeds meer voorwerpen uit het water gevist in het gebied waar vlucht MH370 vermoedelijk in zee is gestort. Tot dusver is echter geen van de brokstukken van het verdwenen vliegtuig.

"Naar ik heb begrepen zijn er tot deze morgen geen brokstukken gevonden van het toestel", zei de Australische bevelhebber van de marine Peter Leavy zondag. In totaal speuren acht schepen en tien vliegtuigen naar overblijfselen van de Boeing 777. De schepen proberen voorwerpen te vinden die de afgelopen twee dagen vanuit de lucht werden waargenomen. De zoekactie verloopt moeizaam, omdat in het gebied waar wordt gezocht een scheepvaartroute ligt. Daardoor drijven er veel voorwerpen in het water.

De Australische marine heeft een oorlogsbodem naar het gebied gestuurd waar het vliegtuig mogelijk is neergekomen. Het schip heeft een apparaat aan boord dat wordt gebruikt om zwarte dozen van vliegtuigen op te sporen. Het duurt echter nog drie tot vier dagen voor het schip op de juiste plek is.

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur hebben zondag tientallen nabestaanden van Chinese passagiers van het vliegtuig de Maleisische regering om duidelijkheid gevraagd. Ze eisen excuses voor de wijze waarop de zoektocht verloopt en voor de conclusie van de Maleisische premier dat het toestel in de Indische Oceaan is gestort. "We willen bewijzen, de waarheid en waardigheid", stond op spandoeken geschreven.