[F1] Uitslag Grand Prix van Maleisië

Peterselieman

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur reed een foutloze race en kreeg teamgenoot Nico Rosberg en regerend wereldkampioen Sebastian Vettel mee naar het podium. Rosberg blijft leiden in de titelstrijd.

Lewis Hamilton startte de race op Sepang vanaf poleposition en trok na een goede start meteen een gat met Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg die wel de tweede plaats van Sebastian Vettel afpakte. Diens Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo verschalkte ook de wereldkampioen, maar moest even later die positie weer teruggeven. Ook goed weg waren de Williams-coureurs Felipe Massa en Valtteri Bottas die de top tien binnenkwamen. Jean-Eric Vergne ging de andere kant op na een belabberde start.

Er gebeurde genoeg in de openingsfase, want Vergne moest na een touché met Jules Bianchi zijn voorvleugel laten wisselen. De Fransman torpedeerde daarnaast Lotus-coureur Pastor Maldonado, waardoor hij een straf van vijf seconden opliep. McLaren-rijder Kevin Magnussen bezorgde Kimi Räikkönen een lekke band, waardoor de Fin terugviel naar de achterste positie. Magnussen liep ook een straf van vijf seconden op. Eerste uitvaller was Maldonado die van Lotus op moest geven. Force India-coureur Sergio Perez ging helemaal niet van start. Ook Bianchi behoorde tot de vroege uitvallers.

Hamilton had vooraan na tien ronden al een gat van zes seconden op teamgenoot Rosberg die klaagde over de achterbanden. De Duitser had op zijn beurt een ruime marge op de Red Bulls die voor Alonso en Nico Hülkenberg lagen. Rond die tiende ronde vonden de eerste stops plaats, waarbij Alonso tot de vroege pitters behoorde. Hij probeerde zo Ricciardo in te halen, iets wat net niet slaagde omdat Red Bull meteen reageerde en de Australiër binnenhaalde.

Hamilton leidde na de eerste stops, voor Rosberg, Vettel, Ricciardo, Alonso, Hülkenberg, Button, Massa, Kvyat en Bottas. De posities settelden zich halverwege de race, al wist Bottas Kvyat nog wel te passeren. In het achterveld waren enkele leuke gevechten waarbij onder meer de terugknokkende Räikkönen betrokken was. De Fin kwam wel de Caterhams en de overgebleven Marussia voorbij, maar bleef daarna hangen. De Fin meldde na de 35 van de 56 ronden van de race dat het iets begon te regenen.

Vettel kon met zijn Red Bull knokken met de Mercedes van Rosberg en na de tweede stop had de regerend wereldkampioen het gat dichtgereden. De Duitser liet weten dat zijn voorligger een probleem leek te hebben. Daarachter dichtte Alonso het gat met Ricciardo in de strijd om plaats vier. Tot een snelle aanval kwam het echter niet.

Opvallend was dat verschillende rijders een derde stop maaken. Ricciardo kwam na 41 ronden binnen, maar verloor veel tijd omdat hij weggestuurd werd met een niet vastzittend wiel. Red Bull duwde de auto terug, waarna de stop afgemaakt kon worden. Dit kostte hem een plaats in de punten. Daarna viel de Australiër verder terug vanwege een kapotte voorvleugel. Tot slot volgde er nog een tien seconden stop-and-go penalty vanwege de problemen bij de pitsstop.

De stand na 45 ronden was: Hamilton, Rosberg, Vettel, Hülkenberg, Alonso, Bottas, Button, Massa, Magnussen en Kvyat. Alonso moest na zijn derde stop jacht maken op Hülkenberg en draaide in de slotfase bij de Duitser de duimschroeven aan. Het resulteerde in een vierde plaats voor de Spanjaard. Daarachter kon Massa de zesde positie van Button niet meer afsnoepen, maar kreeg van achteren Bottas op bezoek.

Na 56 ronden kwam Hamilton voor het eerst uit zijn carrière in Maleisië als winnaar over de streep. Rosberg werd tweede, voor Vettel die ook de gang naar het podium mocht maken. Alonso pakte een vierde plaats, voor Hülkenberg, Button, Massa, Bottas, Magnussen die zich na zijn eerdere problemen terugknokte naar de negende plaats en Kvyat. Iets verder naar achteren deed Caterham goede zaken door met Kobayashi dertiende te worden en zo Marussia te passeren voor de tiende positie in de constructeursstand.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:40:25.974
2 Nico Rosberg Mercedes +17.313
3 Sebastian Vettel Red Bull +24.534
4 Fernando Alonso Ferrari +35.992
5 Nico Hülkenberg Force India +47.199
6 Jenson Button McLaren +1:23.691
7 Felipe Massa Williams +1:25.076
8 Valtteri Bottas Williams +1:25.537
9 Kevin Magnussen McLaren +1 ronde
10 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
11 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
12 Kimi Räikkönen Ferrari +1 ronde
13 Kamui Kobayashi Caterham +1 ronde
14 Marcus Ericsson Caterham +2 ronden
15 Max Chilton Marussia +2 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +7 ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +21 ronden
DNF Adrian Sutil Sauber +24 ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +38 ronden
DNF Jules Bianchi Marussia +48 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +49 ronden
DNS Sergio Perez Force India +56 ronden


Coureursstand

Pos. Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 43
2 Lewis Hamilton Mercedes 25
3 Fernando Alonso Ferrari 24
4 Jenson Button McLaren 23
5 Kevin Magnussen McLaren 20
6 Nico Hulkenberg Force India 18
7 Sebastian Vettel Red Bull 15
8 Valtteri Bottas Williams 14
9 Kimi Räikkönen Ferrari 6
10 Felipe Massa Williams 6
11 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
12 Daniil Kvyat Toro Rosso 3
13 Sergio Perez Force India 1
14 Romain Grosjean Lotus 0
15 Adrian Sutil Sauber 0
16 Esteban Gutierrez Sauber 0
17 Max Chilton Marussia 0
18 Kamui Kobayashi Caterham 0
19 Marcus Ericsson Caterham 0
20 Jules Bianchi Marussia 0
21 Pastor Maldonado Lotus 0
22 Daniel Ricciardo Red Bull 0


Constructeursstand

Pos. Team Points
1 Mercedes 68
2 McLaren 43
3 Ferrari 30
4 Williams 20
5 Force India 19
6 Red Bull 15
7 Toro Rosso 7
8 Sauber 0
9 Lotus 0
10 Caterham 0
11 Marussia 0