Michel Mulder en Wüst schaatsers van het jaar

Boris (borisz)

Michel Mulder en Ireen Wüst zijn gekozen tot de schaatsers van het jaar. Beide schaatsers kregen in het Rijksmuseum te Amsterdam de Ard Schenk Award uitgereikt. Mulder werd opnieuw wereldkampioen sprint en won de 500 meter tijdens de Olympische Spelen in Sochi.

Wüst pakte in Sochi twee gouden en drie zilveren medailles. De 27-jarige schaatsster werd ook Europees en wereldkampioen allround. Het was de zesde keer voor Wüst dat ze de Ard Schenk Award in ontvangst mocht nemen. Kai Verbij werd uitgeroepen tot talent van het jaar.

De prijzen bij het shorttrack gingen naar Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors. Knegt schreef historie door als eerste Nederlander een olympische shorttrackmedaille te veroveren. Hij pakte brons op de 1000 meter. Een paar weken later werd hij samen met Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Niels Kerstholt ook nog wereldkampioen op de aflossing. Ter Mors boekte haar belangrijkste succes op de shorttrack bij de EK in Dresden. Daar werd ze Europees kampioen en won ze goud met de relayploeg. De meest aansprekende medailles pakte Ter Mors op de langebaan. Ze kreeg olympisch goud omgehangen voor de winst op de 1500 meter en voor de zege met de achtervolgingsploeg.

Jouke Hoogeveen en Mariska Huisman werden uitgeroepen tot marathonschaatser van het jaar. Bij de inlineskaters gingen de prijzen naar Crispijn Ariëns en Manon Kamminga.