[CL] Uitslagen achtste finales (11/03/2014)

Stefan (sportfreak)

Vanavond werden de eerste twee returns in de achtste finales van de Champions League gespeeld. Bayern München had tegen Arsenal na de 0-2 zege in Londen nu thuis aan een 1-1 gelijkspel genoeg om de kwartfinales te bereiken. Het AC Milan van Clarence Seedorf slaagde daar niet. Na de 0-1 thuisnederlaag tegen Atlético Madrid werd ging het nu in Spanje met 4-1 onderuit.

Bayern München - Arsenal

Voor Arsenal was de opdracht in de return even duidelijk als zwaar: ten minste twee keer scoren. Op een kwartiertje in de tweede helft na, maakten de Gunners daarop nooit echt aanspraak. De Londenaren konden als team niets uitrichten en ook individueel (weer een tegenvallende Mesut Özil bijvoorbeeld) waren de spelers niet opgewassen tegen die van Bayern.

Olivier Giroud kopte na een halfuur uit een hoekschop in de handen van Manuel Neuer, maar meer dan een mogelijkheidje was dat niet. Bayern stelde daar aanvankelijk vooral veel balbezit tegenover. Arjen Robben raakte na twintig minuten de bal verkeerd na een prima voorzet van Franck Ribéry, waardoor zijn inzet over het doel ging. De grotere kansen bewaarde Bayern voor het laatste kwartier voor rust.

Mario Götze bediende Robben in de zestien, en diens uithaal eindigde op de voet van Bacary Sagna. Een minuut later kopte Mario Mandzukic een metertje over uit een voorzet van Bastian Schweinsteiger. Op twee oprispingen van de snelle Alex Oxlade-Chamberlain na, beperkte Arsenal zich tot tegenhouden. Een onwetende zou uit het spelbeeld geconcludeerd hebben dat Bayern moest scoren om de laatste acht te bereiken, in plaats van Arsenal.

Na rust ging dat zo door. Totdat Schweinsteiger de ban brak voor Bayern. Over en uit voor Arsenal, zou je denken. Ware het niet dat meteen daarna Lukas Podolski, na een duwtje in de rug van Philip Lahm, alleen nog maar Neuer voor zich zag en de bal op fenomanele wijze hoog in het doel schoot: 1-1. Bayern was na de gelijkmaker aangeslagen, ondanks het feit dat de Duitsers nog steeds een uitstekende uitgangspositie hadden voor de volgende ronde. Meteen na de goal is Podolski weer weg en kan hij Giroud in het midden bedienen. De bal kwam net niet aan en dus geen goal, net als even later bij een afstandsschot van Oxlade-Chamberlain.

De minuten erna bleef bij Bayern de controle even zoek. Arsenal toonde eindelijk in deze wedstrijd eens karakter en leek weer te geloven in een stunt. Tekenend was het moment waarop Neuer de bal verkeerd uittrapte en de Engelsen daaruit net niet gevaarlijk konden worden. In het slotkwartier had Bayern de controle weer terug en zocht het naar de beslissende goal. De Duitse Rekordmeister had op dat ene Londense stormpje na eigenlijk geen moeite gehad met Arsenal. De strafschop die Robben in de slotminuten alsnog wist te versieren, werd door invaller Thomas Müller gemist. Het was een van de weinige lichtpuntjes voor Arsenal, die weer de kwartfinale mislopen (1-1).

Atlético Madrid - AC Milan

AC Milan moest een 1-0 nederlaag in het eigen San Siro zien goed te maken. Met Kaká en Mario Balotelli als creatieve aanspeelpunten hoopte Clarence Seedorf op een meevaller in zijn nog prille trainerscarrière. Maar de hoop van Milan en Seedorf werd al na 150 seconden, oftewel 2,5 minuut de kop ingedrukt. Koke legde een afgemeten voorzet over Milan-verdediger Adil Rami neer bij Diego Costa. De makkelijk scorende spits tikte al springend á la Johan Cruijff de bal met zijn teen achter doelman Christian Abbiati.

Na die vroege openingstreffer leek Atlético Madrid de wedstrijd volledig in handen te nemen. De Spaanse ploeg zette Milan met de rug tegen de muur. Maar met enkele steken naar voren kwam Milan toch uit de verdrukking. De grote kansen bleven uit, maar het balbezit voor de bezoekers nam toe. Na 27 minuten werd Milan beloond met een doelpunt uit de eerste grote kans. Andrea Poli kapte zijn man uit aan de rechterkant en zijn voorzet werd - met wat geluk - binnengekopt door Kaká.

Tien minuten later kopte Kaká bijna de 1-2 binnen, maar hij had zijn vizier net te hoog staan. Vlak voor rust kreeg Milan echter weer een klap te verwerken. Arda Turan schoot van de rand zestien via het dijbeen van Adil Rami de bal over de kansloze Christian Abbiati binnen voor de 2-1.

Na rust probeerde Milan het wel, maar het was duidelijk dat de Italiaanse ploeg kwaliteit en moraal tekort kwam. Daarentegen wachtte het geslepen Atlético de juiste momenten af. Twintig minuten voor tijd kwam zo'n moment, toen Raul Garcia in de lucht te sterk was voor Nigel de Jong en de 3-1 binnenknikte. Vlak voor tijd pikte Diego Costa zijn tweede doelpuntje mee door schuin de 4-1 achter Abbiati te schuiven.

AC Milan kreeg een pijnlijk lesje in hoe een Europese topclub van tegenwoordig eruit ziet. Atlético Madrid lijkt uitgegroeid van 'dark horse' naar kanshebber voor de Champions League. De andere ploegen moeten zeker rekening houden met deze sterke Spaanse club.