Legerhelikopter roest te snel

Redactie

De nieuwe militaire helikopter NH90 kampt met 'bovenmatige corrosie en slijtage'. Dat is gebleken na inzet van de helikopter voor de kust van Somalië en in het Caribisch gebied, meldt minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

"De corrosie en slijtage die zijn aangetroffen, zijn groter dan op grond van de ouderdom van de helikopter, het aantal vlieguren en ervaringen met andere maritieme helikoptertypen zou mogen worden verwacht", schrijft Hennis. De slijtage wordt veroorzaakt door ontwerpfouten, assemblagefouten en incomplete onderhoudsinstructies.

Defensie heeft 'intensief contact' met de maker van de helikopter, een consortium van Agusta, Eurocopter en Stork Fokker Aerospace. Die onderkent de problemen en is bezig met het zoeken naar oplossingen, meldt Hennis. Eind maart komen de eerste voorstellen. Defensie onderzoekt of de fouten op de fabrikant kunnen worden verhaald, en bekijkt de verdere gevolgen van de problemen. Eind april heeft Hennis meer zicht op de aard en omvang van het probleem.

Ook waren er veel klachten over het geluid van de helikopter. Uit onderzoek is echter gebleken dat het geluidsniveau onder de norm zit. Het aantal gevallen van gehoorschade bij bemanningsleden is niet bovengemiddeld, meldt Hennis, die de helikopter eerder een hoofdpijndossier noemde vanwege de problemen bij de levering.