'CIA bespioneerde computernetwerk Congres'

Redactie

De CIA heeft tegen de regels in een computernetwerk doorzocht dat bedoeld is voor gebruik door leden van het Amerikaanse Congres en hun medewerkers. Dat heeft senator Dianne Feinstein, de voorzitter van de inlichtingencommissie in de Senaat, dinsdag gezegd.

De zaak draait om computers in het hoofdkwartier van de CIA, die gebruikt kunnen worden door medewerkers van het Congres om geheime CIA-documenten in te zien. Het netwerk werd opgericht naar aanleiding van een onderzoek naar het gebruik van martelmethoden door de CIA ten tijde van de regering-Bush. Een rapport over de martelpraktijken werd vorig jaar opgesteld.

Volgens Feinstein is het computernetwerk in januari doorzocht door de CIA. De senator zei dat ze zich ernstig zorgen maakt 'dat de zoektocht van de CIA een schending is van de scheiding der machten die is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet'. De inspecteur-generaal van de CIA heeft de zaak doorverwezen naar het ministerie van justitie 'omdat de kans bestaat dat CIA-personeel een misdaad heeft begaan', aldus Feinstein.

CIA-directeur John Brennan liet vorige week weten dat Feinstein wat hem betreft veel te hard van stapel loopt. "Ik ben zeer ontsteld dat sommige leden van de Senaat besloten hebben valse beschuldigingen te uiten over het optreden van de CIA, beschuldigingen die niet worden gestaafd door de feiten", schreef Brennan. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat de autoriteiten die deze zaak bestuderen zullen vaststellen of er fouten zijn gemaakt, en of dat bij de uitvoerende of de wetgevende macht is gebeurd."