Kerkpenningmeester de cel in voor verduistering

Redactie

Een oud-penningmeester van een kerk in Steenwijk moet een maand de cel in omdat hij ruim 163.000 euro van de kerk had verduisterd. De rechtbank in Zwolle legde hem dinsdag ook een taakstraf van tweehonderd uur en elf maanden voorwaardelijke celstraf op. Daarnaaast moet de man het gestolen bedrag terugbetalen en draait hij ook op voor de onderzoeks- en proceskosten.

De penningmeester maakte gedurende vier jaar stelselmatig grote bedragen van de kerk over naar zijn eigen bankrekeningen. Hij wist dit verborgen te houden voor de kascontrolecommissie van de kerk door de boekingen op verschillende manieren in de financiële administratie te verwerken en hun niet in alle stukken inzage te geven. Met het geld verhoogde de in 1964 geboren man zijn levensstandaard en die van zijn gezin.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zijn eigen belang boven dat van de kerk, die dacht een betrouwbare penningmeester te hebben, en haar leden heeft geplaatst. Omdat de zaak voor de man en zijn gezin ingrijpende gevolgen heeft gehad en de terugbetaling van het verduisterde bedrag door een langdurige gevangenisstraf ernstig zou worden bemoeilijkt, legden de rechters een groot deel van de gevangenisstraf in voorwaardelijke vorm op. De straf is gelijk aan de eis van justitie.