Onderzoeksraad bestudeert veiligheid fietsverkeer

Redactie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is bezig met een onderzoek naar de veiligheid van fietsers. Vooral ongelukken waarbij alleen fietsers, brom- en snorfietsers en gehandicaptenvoertuigen betrokken zijn worden onder de loep genomen. De raad verwacht dat er veel mogelijkheden zijn om de veiligheid te verbeteren.

De raad laat dinsdag weten dat er voldoende aanleiding is voor een breed onderzoek, omdat het aantal ongelukken in het fietsverkeer de laatste jaren toeneemt en het aantal fietsers stijgt. Het onderzoek richt zich op het gedrag van fietsers, maar ook op de diversiteit van voertuigen en de infrastructuur.

Het onderzoek neemt ongeveer een jaar in beslag. Ongevallen waarbij behalve fietsers ook een auto, vrachtauto of motor betrokken is worden niet onderzocht. Over de oorzaken en mogelijke oplossingen daarvan is al veel bekend.

Per jaar vallen ongeveer vijftig doden en ruim negenduizend ernstig gewonden in het fietsverkeer bij incidenten waarbij geen auto's of vrachtauto's zijn betrokken. Doordat het aantal fietsers en de variatie aan voertuigen op het fietspad blijft stijgen, neemt aantal ernstige ongelukken naar verwachting ook toe, denkt de raad.