PvdA wil goedkopere nieuwbouw

Harry

Gemeenten moeten een 'sociale grondprijs' gaan rekenen aan corporaties en ook moeten de bouwleges fors omlaag. Hierdoor blijven koop- en huurwoningen betaalbaar voor lagere inkomens. Dat staat in een tienpuntenplan van de PvdA voor de woningmarkt dat dinsdagochtend werd gepresenteerd. Het plan is opgesteld door ongeveer honderd lokale PvdA-lijsttrekkers en de Tweede Kamerfractie.

De partij van Diederik Samsom vindt dat iedereen 'goed en betaalbaar' moet kunnen wonen. Het knelpunt zit momenteel vooral bij de middeninkomens en dat moet veranderen. In veel grote steden bedraagt de huur voor een woning in de vrije sector al gauw duizend euro, en dat is voor gemiddelde gezinnen onbetaalbaar, stelt Kamerlid Jacques Monasch.

"Daarom vindt de PvdA dat ook middeninkomens recht hebben op een betaalbare sociale huurwoning." Dat wil de partij onder meer bereiken door gemeenten te bewegen lagere grondprijzen en bouwleges te rekenen. Ook mogen de totale woonlasten voor een nieuwe woning in de sociale huursector niet boven de zevenhonderd euro uitkomen.

Verder moeten nieuwe woningen energieneutraal worden gebouwd; dat scheelt ook in de toekomstige woonlasten. Ook moet de doorstroming een impuls krijgen en moeten woningen voor ouderen met voorrang worden aangepast. Dat zorgt ervoor dat ouderen ook daadwerkelijk langer zelfstandig kunnen blijven wonen.