Defensie koopt nieuwe telefoons tegen afluisteren

Harry

Het ministerie van Defensie heeft nieuwe, tegen afluisteren beveiligde telefoons besteld bij het Zweedse bedrijf Sectra. Dat bevestigt het ministerie dinsdag. De nieuwe telefoon vervangt het oude model van dezelfde leverancier.

Defensie koopt een onbekend aantal toestellen van het type Tiger 7401, bedoeld voor staatsgeheime telefonie tussen bijvoorbeeld defensiemedewerkers onderling of met NAVO-partners. Het nieuwe contract heeft een waarde van ongeveer 580 duizend euro.

Het toestel is samen met inlichtingendienst AIVD ontwikkeld. Hij is zowel via vaste als mobiele netwerken te gebruiken en ondersteunt ook beveiligde mobiele communicatie binnen de Europese Unie en de NAVO.

Daarnaast heeft defensie 'een optie genomen' op een nieuwe app van Sectra om sms- en belverkeer op Android-smartphones te versleutelen. De app is te gebruiken op een speciale geheugenkaart.

Defensie werkt al sinds 2004 samen met het Zweedse bedrijf voor het beveiligen van communicatie bij onder meer alle krijgsmachtonderdelen. Sectra heeft ook veel andere Europese overheden als klant.