Van As maakt comeback bij hockeyclub Laren

Boris (borisz)

Na tien maanden blessureleed aan haar kruisband maakte Naomi van As zondagmiddag haar rentree voor Laren. Haar terugkeer in het vaandelteam van de Gooise club eindigde echter in een mineur. Laren, dat onder meer zonder Kim Lammers speelde, verloor met 2-1 van HDM.

Nerveus, dat was Van As toen ze zondagochtend wakker werd. "Ik was echt zenuwachtig", vertelt de international. "Het was toch tien maanden geleden dat ik een wedstrijd speelde. En toen ik erin kwam, moest ik ook wennen. Ik was even zoekende en rende overal naartoe. Maar ik ben blij dat het erop zit, ik moest deze drempel over. Vanaf vandaag kan ik weer vooruit kijken."

Twee maanden geleden stond Van As nog op een punt van haar revalidatie waarin ze continu nadacht over de bewegingen die ze op het veld maakte. Dat gevoel raakte ze vorige week pas definitief kwijt. "Ik heb veel stappen gemaakt tijdens de trainingsstage met Oranje in Zuid-Afrika. Aan het einde van de stage deed ik mee met de twee-tegen-twee-duels. Dat was pittig, maar een reuzestap. Sinds twee weken train ik volledig mee bij Laren. De meiden hoeven geen rekening meer met mij te houden, ze mogen me gewoon beuken. En vorige week trainde ik op een glad veld. Dat was natuurlijk wel even eng, maar het ging goed. Dat gaf me ook vertrouwen."

Hoewel het vertrouwen in haar knie dus met de week groeide, koos de tweevoudig gouden olympiër ervoor om pas in het vierde duel na de winterstop haar rentree te maken. Dat had zo zijn redenen. "Voorheen voelde het niet goed", legt ze uit. "Ik had het idee dat ik er nog niet klaar voor was. Bovendien voelde ik me moe en dat was ik ook toen ik mijn kruisband afscheurde. Dus de honderd procent overtuiging om te spelen ontbrak." Ook de topper tegen Den Bosch van vrijdagavond liet ze aan zich voorbij gaan. "Die wilde ik niet spelen omdat ik in mei op Den Bosch mijn kruisband afscheurde. Dat idee vond ik niet prettig."

Het werd dus het duel met HDM en uit haar spel bleek dat het goed zat in het koppie van Van As. De vedette kwam na een kwartier in het veld en liet meteen zien dat ze haar hockeyskills niet is verloren. "Ik was niet bang, dat gevoel liet ik los", verklaart Van As, die Rocio Ybarra en Mascha Kimman voor HDM en Willemijn Bos voor Laren zag scoren. "Ik dacht: fuck it, gewoon niet nadenken en gaan. Het kon natuurlijk altijd beter, maar ik ben niet ontevreden over mijn spel."

Nu ze officieel haar rentree heeft gemaakt, is natuurlijk de grote vraag: gaat ze het WK halen? Bondscoach Max Caldas, die ook op Laren aanwezig was, gelooft dat die kans bestaat. "Naomi heeft het voordeel dat ze zowel fysiek als op het hockeygebied erg begaafd is. Ze heeft het balgevoel niet verloren, maar ze moet nu wel nog fitter en beter worden. Dat heeft natuurlijk tijd nodig, maar die is er." Ook de international zelf gelooft dat ze het mondiale toernooi kan halen. "Zoals ik me nu voel heb ik er vertrouwen in. Het is belangrijk dat ik wedstrijdritme opdoe en ga meedraaien met Oranje. Maar hoe ik dat ga doen, weet ik nog niet precies. Daar moet ik Max nog over spreken."