[WK] Geen medaille voor Hassan op 3000 meter

heywoodu

Sifan Hassan is er op het wereldkampioenschap indoor in Sopot niet in geslaagd de tweede Nederlandse medaille binnen te halen. Op de drie kilometer kon de geboren Ethiopische lang mee, maar in de slotronde moest ze verstek laten gaan. Hassan werd uiteindelijk vijfde.

Het goud ging zoals verwacht naar topfavoriete Genzebe Dibaba. De Ethiopische, die eerder dit jaar het wereldrecord verpulverde, ging er enkele rondes voor het eind vandoor en kon door niemand meer bedreigd worden. In de laatste ronden ging het gevecht om de overige medailles tussen de Keniaanse Hellen Obiri, de Bahreinse Maryam Yusuf Jamal en Hassan. Tot een ronde voor het eind lag de Nederlandse op kop, maar op de versnelling van Jamal en Obiri had ze geen antwoord. De Keniaanse werd uiteindelijk tweede, Jamal pakte brons.

Winnares Dibaba tijdens de series, met Hassan in haar spoor (Foto: PRO SHOTS/East News)
Winnares Dibaba tijdens de series, met Hassan in haar spoor (Foto: PRO SHOTS/East News)

De 3000 meter bij de mannen werd na een geweldige strijd gewonnen door Caleb Ndiku. Het was de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet die lang het tempo bepaalde, maar in de laatste ronden moest hij de kop laten gaan. Ndiku, de Amerikaan Bernard Lagat en de Ethiopiër Dejen Gebremeskel raakten los van de rest, waarna de Keniaan in een fantastische eindsprint de snelste bleek. Lagat, de wereldkampioen van 2004, 2010 en 2012, moest genoegen nemen met zilver, voor Gebremeskel. 

 

Bij het verspringen voor de vrouwen ging de titel naar Éloyse Lesueur. De Française, Europees kampioene van 2012, sprong naar 6,85 meter, vier centimeter verder dan de Britse Katarina Johnson-Thompson. Zij bekroonde haar tijdelijke overstap van de meerkamp naar het verspringen wel met zilver en een nieuw persoonlijk record. De derde plek ging met 6,77 meter naar de Servische Ivana Spanovic.

Lesueur pakte in Sopot haar eerste mondiale titel (Foto: PRO SHOTS/Dppi)
Lesueur pakte in Sopot haar eerste mondiale titel (Foto: PRO SHOTS/Dppi)