Van Basten wil in Nederland blijven

Frank (franklop)

Marco van Basten kijkt uit naar een nieuwe Eredivisie-uitdaging, nu bekend is dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt bij sc Heerenveen. De oefenmeester heeft door zijn verleden als voetballer een goede wereldwijde reputatie. Desalniettemin is hij voorlopig niet van zins om buiten de landsgrenzen te treden om zijn voetbalkennis op spelers over te brengen.

Van Basten wacht nog op geïnteresseerde clubs. "Er speelt niets", zegt hij tegen De Telegraaf. "Ik heb in ieder geval niet de ambitie om naar het buitenland te gaan en ik kan hoog en laag springen; als er zich geen club meldt, houdt het op."

Zo tast de coach nog in het duister over zijn toekomst als hoofdtrainer. Bij Heerenveen kent hij een dienstverband met hoge pieken en diepe dalen, zowel binnen als buiten het veld. Eerder dit seizoen kwam een grote bestuurlijke wanorde aan het licht bij de Friese club.

Heerenveen staat momenteel op de zesde plek in de Eredivisie. Van de laatste vier wedstrijden werden er twee gewonnen, van FC Groningen en Heracles Almelo. Met Alfred Finnbogason (22 doelpunten) heeft Van Basten de huidige competitietopscorer in huis.