Files door actievoerders komen op gang

Harry

De voor vrijdagmiddag aangekondigde acties tegen het beleid van de regering hebben de eerste files opgeleverd. De ANWB meldde rond 15.30 uur een fikse file op de A7 tussen Winschoten en de Duitse grens. Ook ten zuiden van Rotterdam op de A29 en op de A50 van Apeldoorn naar Arnhem stonden files.

"We dachten aanvankelijk dat het wat langzaam op gang kwam, maar inmiddels hebben we hier een scherm vol met files", vertelt een woordvoerder van de ANWB. "Het merendeel daarvan komt door de langzaamaanacties."

De langste file stond rond 16.00 uur op de A15 tussen Rotterdam en Gorinchem. Daar stond het verkeer vast over een lengte van tien kilometer. Dat was tevens de enige actie op de weg die in de Randstad werd gevoerd.

Op de A7 tussen Winschoten en Bad Nieuweschans liepen automobilisten 45 minuten vertraging op. Eveneens in het noorden wordt actiegevoerd bij het Friese Joure, waar ruim twintig automobilisten stilstaan of juist rondjes blijven rijden op een verkeersplein, wat tot vertraging leidt.

De langzaamaanacties tussen 15.00 en 16.00 uur zijn deel van een protest dat voor vrijdag werd aangekondigd door een organisatie die zich Landelijke Demonstraties 2013 noemt. Het doel van de acties werd door een woordvoerder donderdag nog omschreven als 'het terugdraaien van domme maatregelen waar niemand wat aan heeft', zoals de aanschaf van de JSF, het strafbaar stellen van illegaliteit en aanscherping van de bijstand.

Een protestactie op het Plein in Den Haag trok vrijdagmiddag enkele tientallen mensen. Op de Dam in Amsterdam, waar eveneens een actie was aangekondigd, was tussen 15.30 uur en 16.00 uur weinig bijzonders te zien.