[WK] Meerkampers op medaillekoers, Kupers in finale

heywoodu

Op het WK indoor in het Poolse Sopot heeft Nadine Broersen bijzonder goede zaken gedaan bij het hoogspringen in vijfkamp. Met 1,93 meter sprong ze niet alleen een persoonlijk, maar ook een Nederlands record uit de boeken. Bij de mannen viel Eelco Sintnicolaas wat tegen bij het verspringen in de zevenkamp, terwijl 800 meter-loper Thijmen Kupers zich knap plaatste voor de finale.

Het oude record stond op naam van Remona Fransen, neergezet tijdens het EK indoor in maart 2011. Met 1,93 meter kwam Broersen één centimeter hoger dan Fransen destijds. Bovendien pakte ze met haar sprong zeer veel winst ten opzichte van de concurrentie. Na twee van de vijf onderdelen staat Broersen in de virtuele stand zelfs op de eerste positie. 

Bij de mannen lijkt de Amerikaan Ashton Eaton probleemloos op weg naar prolongatie van zijn wereldtitel op de zevenkamp. Bij het verspringen kwam hij tot 7,78 meter, waarmee hij wel ruim inleverde op het schema van zijn wereldrecord. Eelco Sintnicolaas kwam slechts tot 7,14 meter, waarmee ook hij veel inleverde op zijn beste prestatie. In de virtuele stand staat Sintnicolaas nog wel op plek twee, met de Belg Thomas van der Plaetsen vlak achter hem. Ook Andrei Krauchanka uit Wit-Rusland en de Canadees Damian Warner zijn niet ver weg.

Op de 800 meter bij de mannen wist Thijmen Kupers voor een verrassing te zorgen door zich te plaatsen voor de finale. De 22-jarige Nederlands kampioen moest zich in zijn heat gewonnen geven tegenover de Zuid-Afrikaan André Olivier en de Pool Marcin Lewandowski, maar mocht als laatste van de tijdsnelsten nog door naar de finale. De eindstrijd zal zondag gelopen worden.