Irakees uitgeleverd voor moord op Tilburgse

Harry

De vermoedelijk 21-jarige Irakees die wordt verdacht van de moord op de 20-jarige Rachel Brito Abelenda uit Tilburg, is donderdag door Zwitserland uitgeleverd aan Nederland. De man zit vast in Breda en wordt daar vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De verdachte was sinds de dood van zijn vriendin in september 2013 spoorloos. Op 6 december kon hij in Zwitserland worden aangehouden.

Abelenda overleed op 22 september vorig jaar. Ze was die avond rond 21.00 uur samen met haar vriend vertrokken van het huis van een vriendin aan de Schutsboomhof in Tilburg. De bedoeling was dat het stel naar het adres van de ouders van Abelenda in de Tilburgse wijk Reeshof zouden rijden. Daar kwamen ze echter nooit aan.

Een taxichauffeur die rond 23.50 uur over de Stokhasseltlaan reed, zag daar een auto met draaiende motor staan die half op de rijbaan en half op de busstrook stond. In de auto zag hij op de passagiersstoel Abelenda zitten die buiten bewustzijn was. De man sloeg hierop alarm. Van de 21-jarige Irakees was geen spoor te bekennen.

Toegesnelde hulpdiensten konden niets meer doen. De vrouw bleek te zijn overleden. Rechercheonderzoek heeft uitgewezen dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen.

Politie en Openbaar Ministerie doen onderzoek naar de identiteit van de vriend van Abelenda. Ze vermoeden dat hij 21 jaar is en afkomstig is uit Irak. Sinds zijn aankomst in Nederland in 2007 heeft hij echter verschillende namen gebruikt.