Enschede treft maatregelen tegen diefstal beelden

Harry

Om de diefstal van bronzen beelden te bemoeilijken, neemt de gemeente Enschede maatregelen. Van de veertig bronzen beelden in de gemeente zijn er daarom vanaf maandag 32 tijdelijk niet te zien.

De beelden worden uit parken en straten verwijderd en opgeslagen. De bedoeling is dat ze over vier tot zes weken naar hun plek terugkeren. In de tussentijd werkt de gemeente aan veiligheidsvoorzieningen om diefstal van de beelden in de toekomst te bemoeilijken.

Of dat gaat om cameratoezicht of andere maatregelen wil een woordvoerder van de gemeente niet zeggen. "We gaan in ieder geval niet werken met replica's. De beelden zijn de beelden", stelt de zegsman.

Enschede heeft zelf nog niet te maken gehad met de diefstal van bronzen beelden, maar verschillende buurgemeenten wel, zo vertelt de woordvoerder. "Daarom hebben we uit voorzorg besloten om maatregelen te treffen."

Acht beelden kunnen gewoon op hun plek blijven staan. De beelden zijn te groot om te vervoeren, zijn geïntegreerd in een muur of worden al beveiligd.

Enschede is overigens niet de eerste gemeente die maatregelen treft tegen de diefstal van bronzen beelden. De gemeenten Veghel en Wierden gingen de Twentse gemeente daarin al voor. De gemeente Berkelland maakte vorige maand bovendien bekend dat alle beelden daar vanwege diefstal voorlopig helemaal achter slot en grendel gaan.