CSU wil vicekanselier 'mond snoeren'

Harry

De zusterpartij van de CDU van Duitse bondskanselier Angela Merkel wil vicekanselier Sigmar Gabriel onder curatele stellen. Gabriel, die ook partijvoorzitter is van Merkels coalitiegenoot SPD, heeft het vertrouwen van CSU-leider Horst Seehofer geschonden, zegt Seehofer in Der Spiegel.

Gabriel ligt onder vuur sinds uitkwam dat hij partijgenoten vorig jaar heeft toevertrouwd dat de naam van een lid van zijn partij, Sebastian Edathy, was opgedoken in een internationaal onderzoek naar kinderporno. Gabriel was daarvan onofficieel op de hoogte gesteld door de toenmalige CSU-minister van binnenlandse zaken, Hans-Peter Friedrich.

De CSU, die samen met Merkels CDU en Gabriels SPD de huidige regering draagt, eist maatregelen om Gabriels 'loslippigheid' aan banden te leggen. De vicekanselier, die de portefeuille economische zaken beheert, moet daarom pottenkijkers van de CSU toestaan bij de hervorming van de duurzame-energiesector en de onderhandelingen met de Europese Commissie over korting op de stroomprijs voor het bedrijfsleven, vindt Seehofer.

De SPD reageert steeds geprikkelder op de kritiek van de Beierse christendemocraten. De CSU zou in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 mei in de zuidelijke deelstaat een slaatje willen slaan uit de affaire-Edathy.

Het gerechtelijk onderzoek naar Edathy, die is afgetreden als parlementariër, loopt nog. Friedrich heeft bekend dat hij de vertrouwelijke informatie over Edathy heeft doorgespeeld. Hij is opgestapt als minister van landbouw en wordt verdacht van het schenden van zijn dienstgeheim.

Sinds de onthullingen is het onderlinge vertrouwen in de Duitse regeringscoalitie zoek.