AEX sluit nipt lager

Chuck-N0rr1s

Het Damrak is donderdag vlak gesloten. De AEX sloot 0,1 procent lager op 398,28 punten. Het beeld op de Amsterdamse beurs was hetzelfde als elders in Europa, waar de meeste beurzen weinig bewogen.

Van de 25 fondsen in de AEX sloot een krappe meerderheid lager. Ahold was met een winst van vier procent juist een hoogvlieger. Ahold rapporteerde een hoger dan verwacht onderliggend bedrijfsresultaat. Verder maakten ook Imtech en Wolters Kluwer deel uit van de kopgroep met winsten van respectievelijk 1,2 en 0,9 procent.

Reed Elsevier rapporteerde een winstgroei conform verwachting. Beleggers zetten het aandeel een half procent hoger. Ook Gemalto wist aan de lijst met dalers te ontkomen met een winst van 0,3 procent. Het Franse digitale beveiligingsbedrijf maakte donderdag bekend een opdracht van de Nederlandse online bank Knab te hebben ontvangen.

De rode lantaarn werd donderdag gedragen door DSM, dat 2,6 procent lager sloot. Ook oliegerelateerde aandelen kregen de wind van voren. Zo verloor Fugro 2,5 procent en kleurde SBM Offshore 1,2 procent rood.

De Midkap sloot 0,4 procent hoger. ASM International nam de leiding met een winst van 4,6 procent nadat het de boeken opende over het het vierde kwartaal. Daarop volgde Heijmans, dat 3,1 procent bijschreef. De bouwer boekte afgelopen jaar, bij een terugkeer naar zwarte cijfers, een lager onderliggend operationeel resultaat dan over 2012. In het kielzog van Heijmans sloot sectorgenoot BAM 1,2 procent hoger.

Daarentegen zetten beleggers het aandeel TenCate, dat 1,4 procent goedkoper werd, juist lager naar aanleiding van de jaarcijfers. De resultaten vielen slechter uit dan verwacht. De grootste daler in de AMX was Pharming, dat 2,5 procent in de min sloot.

Bij de kleinere fondsen profiteerden zowel Besi als Kendrion van de bekendmaking van de kwartaalcijfers. De winst van Besi liep gedurende de dag zelfs op tot ruim negen procent, waar Kendrion bijna vijf procent won.