Script Citizen Kane te koop in Londen

anoniem_22072019025900

Het Britse veilinghuis Sotheby's biedt Orson Welles' werkexemplaar van het filmscenario van Citizen Kane te koop aan. Boven aan het getypte manuscript, compleet met aantekeningen van de regisseur, hoofdrolspeler, coproducent en coscenarist, valt 'Working copy of Mr. Welles' te lezen. De verkoopprijs wordt geschat op vijftien- tot twintigduizend pond.

Het drama uit 1941 was Welles' speelfilmdebuut en wordt algemeen beschouwd als zijn belangrijkste film, hoewel de Amerikaanse acteur nog tot ver in de jaren tachtig films bleef maken. Volgens sommigen is de film zelfs de beste ooit gemaakt. Het was de enige film waarvoor Welles ooit een Oscar won, voor beste scenario.

Citizen Kane toont hoe de laatste opmerking van een mediamagnaat voor grote verwarring zorgt bij een paar journalisten. De film toont met flashbacks ook aan hoe een idealistische krantenuitgever op zoek naar de waarheid steeds verder afdrijft in de wereld van het grote geld.

De veiling vindt plaats op 5 en 6 maart in Londen. Het scenario is één van ongeveer duizend veilingstukken afkomstig uit de collectie van Amerikaan Stanley Seeger, een fervent verzamelaar van voorwerpen variërend van kunstwerken van de oude meesters tot aan historische curiosa. Zo worden ook een dinosaurusei, de stoel van Winston Churchill en een cocktailshaker van Al Capone te koop aangeboden.

Citizen Kane 2