Proces tegen Morsi opgeschort

anoniem_22072019025900

Het Strafhof van Caïro heeft een rechtszaak tegen de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi donderdag opgeschort. Dat maakte het strafhof bekend. Er werd geen datum bekendgemaakt waarop het proces wordt hervat.

Het proces werd opgeschort, omdat de advocaten van Morsi eisen dat er andere rechters in de rechtszaak worden aangesteld. Morsi en zijn advocaten hebben al eerder geklaagd over de manier waarop de rechtszaak wordt gevoerd. Morsi vindt het bijvoorbeeld onterecht dat hij tijdens de rechtszitting in een geluidsdichte kooi moet zitten.

Morsi staat met 35 andere leden van de Moslimbroederschap terecht voor het vormen van een internationaal terroristisch netwerk met jihadistische groepen in de regio. Behalve de Moslimbroederschap van Morsi zouden daar ook de Palestijnse Hamas, de Libanese Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde deel van uitmaken. Ze worden beticht van deals om de macht te veroveren en die te behouden, van samenzwering om tijdens de opstand tegen Hosni Mubarak in 2011 het politieapparaat in elkaar te laten storten en gevangen medestanders uit de gevangenis te laten ontsnappen, alsook het organiseren van rebellie in de Sinaï.

Toen in december werd besloten de zaak voor de rechter te brengen, sprak het openbaar ministerie van 'de grootste samenzweringszaak uit de Egyptische geschiedenis'.